دفاع نیوز (جانم فدای رهبر)

                                       
ملک عبدالله پادشاه عربستان سعودی سفر به کشورهای اردن، سوریه و مصر را با هدف کاهش تنش سیاسی در لبنان و تلاش برای اتحاد کشورهای عربی آغاز کرد.
این درحالی است که بسیاری از کارشناسان، هدف اصلی ملک عبدالله در سفر به کشورهای عربی را مسائلی دیگر می‌دانندمتن زیر مصاحبه اختصاصی پرس‌تی‌وی با علی‌الاحمد مدیر مؤسسه امور خلیج درباره روابط دیرینه عربستان سعودی با رژیم اسرائیل و حمله اخیر ریاض به شمال یمن است.

پرس تی‌وی: یکی از وزیران عربستان سعودی گفته است، ملک عبدالله از مشکلات پیش‌روی جهان عرب آگاه است. وی در این سفر تلاش می‌کند تا درباره راه‌های تقویت روابط کشورهای عرب و اتحاد عرب گفت‌وگو کند. به نظر شما آیا این موارد درست است و آیا این سفر می‌تواند موفقیت آمیز باشد؟

الاحمد: به نظر من، عربستان در تلاش برای تقویت ارتباط با متحدانش در منطقه و سازماندهی منطقه براساس منافعش است. فکر نمی‌کنم سیاست عربستان اصلا موضوع اتحاد کشورهای عربی را دنبال کند، زیرا دیدیم که در یمن چه اتفاقی افتاد و این را نمی‌توان تلاشی برای اتحاد میان کشورهای عربی خواند. عربستان مناطق شمالی یمن را بمباران کرد و میزان خسارت‌های وارده به این منطقه از لحاظ مقدار استفاده از بمب و سلاح از میزان خسارت وارده به غزه در حمله رژیم اسرائیل بیشتر بود. بنابراین، نه تنها موضوع، اتحاد عرب نیست، بلکه به نظر می‌آید عربستان در این سفر تلاش خواهد کرد مقامات سوریه را برای پیوستن به جمع کشورهای حامی امریکا در منطقه خاورمیانه متقاعد کند. به‌ویژه این موضوع درباره مصر، اردن و برخی دیگر از کشورهای حوزه خلیج فارس صادق است.

بنابراین، این سفر بخشی از تلاش کلی دولت عربستان با همراهی امریکا به‌منظور اعمال فشار بر ایران و متحدانش در منطقه است و حتی ممکن است این سفر با هدف هماهنگی برای اجرای نوعی اقدام نظامی علیه ایران در منطقه باشد. البته فکر نمی‌کنم چنین اتفاقی روی دهد اما این مسأله‌ای است که مقامات عربستان درباره آن امیدوارند و تلاش می‌کنند با اعمال فشار بیشتر بر سوریه و لبنان، ایران را در منطقه منزوی کنند.

پرس تی‌وی: ملک عبدالله از روند مذاکرات صلح سخن گفته است و بر دستیابی به صلحی جامع و عادلانه به‌منظور احقاق حقوق فلسطینیان تاکید کرده است؛ مقامات عربستان نیز سخنان مشابهی را در سال‌های اخیر مطرح کرده‌اند. به نظر شما آیا نتیجه مورد انتظار این بار با دفعات پیش متفاوت خواهد بود؟

الاحمد: فکر نمی‌کنم که نتیجه، متفاوت باشد. سال 2009 و زمانی‌که حمله به غزه آغاز شد را به خاطر آورید؛ عربستان سعودی از حمله اسرائیل به غزه حمایت کرد و درکل مخالف این حمله نبود. ما هم‌اکنون نیز شاهد ادامه این سیاست‌ها هستیم.

عربستان تمایل دارد رژیم اسرائیل، گروه‌های فلسطینی نظیر حماس را تحت فشار قرار دهد. عربستان از حامیان رژیم اسرائیل است. شما هم حتما داستان دیدار سری رئیس موساد اسرائیل با مقامات عربستان را شنیده‌اید. این اولین بار نیست که مقامات عربستان و اسرائیل بدین شکل دیدار می‌کنند و مسلما هماهنگی‌هایی در این رابطه میان 2 طرف وجود دارد.

پرس تی‌وی: می‌خواهم اشاره‌ای به مطلبی که شما گفتید، داشته باشم. به دنبال سفررئیس موساد به عربستان، گزارش‌هایی درباره اجازه عربستان سعودی به تل‌آویو درباره استفاده از حریم هوایی‌اش علیه ایران منتشر شده است. چقدر احتمال دارد که سفر پادشاه عربستان به کشورهای خاورمیانه به جای اتحاد میان اعراب بر این مسأله تمرکز یابد؟

الاحمد: مسلما این سفر با این هدف صورت گرفته است. مقامات عربستان دست‌کم در 50 سال گذشته روابط با اسرائیل را دنبال می‌کرده است. در حقیقت روابط میان عربستان و اسرائیل، خصمانه نبوده و روابط مطلوب بوده است. در 20 سال اخیر نیز دو طرف همکاری‌های زیادی داشته‌اند. برای مثال ما می‌دانیم که سفیر پیشین عربستان در واشنگتن با اسرائیلی‌ها ارتباط سری داشت و این مسأله مختص سال‌های اخیر نبود؛ این روابط در 20 سال اخیر دیده شده است.
بنابراین آن‌ها روابط مناسب داشته‌اند و شاهدیم که عربستان هیچ اقدام نظامی علیه اسرائیلی‌ها انجام نداده است. آن‌ها همیشه از این موضوع اجتناب کرده‌اند اما شاهد بودیم که عربستان در یمن، پاکستان، عراق و دیگر کشورهای منطقه بسیار فعال بوده است.

تاکنون ندیده‌ایم که عربستان اقدام نظامی علیه اسرائیل انجام دهد زیرا 2 طرف روابط ویژه‌ای را دنبال می‌کنند. روابط عربستان و اسرائیل خصوصی است و در دیدار ملک عبدالله با شیمون پرز رئیس رژیم اسرائیل در سال 2008 در نیویورک بر این مسأله تاکید شد. بنابراین روابط بین اسرائیل و عربستان به همین شکل با هماهنگی بالاترین مقامات 2 طرف دنبال می‌شود.

گزارش | اجتماعی
شماره مطلب: 12370
دفعات دیده شده: 230 | آخرین مشاهده: 4 ساعت پیش